BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, October 3, 2009

nukilan hati...

Duhai sahabatku..
Aku selalu merinduimu,
Namun jarak yang jauh dan kesibukan menyebabkan kita semakin jauh,
Aku berdoa agar dirimu berada dibawah payungan Ilahi,
Semoga Allah merahmatimu,
Wahai sahabatku…

Masih jelas di ingatanku ketika kita sama-sama di alam persekolahan,
Ke sana ke sini,kau dan aku pasti berjalan bersama,
Sehingga rakan-rakan dan guru mengatakan kita sebagai kembar yang tidak dapat dipisahkan..
Namun,semua itu hanya sementara,
Aku dan kau berpisah juga,
Apabila aku mendapat tawaran menyambut pelajaran di Universiti,
Perasaan sedih bercampur gembira apabila diri ini berjaya menjejakkan kaki ke Universiti..

Duhai sahabat..
Hanya diri ini sahaja yang memahami dirimu..
Aku telah mendapat berita bahawa dirimu juga mendapat tawaran belajar,
Namun kerana kesempitan hidup kau tidak dapat menyambung pelajaranmu..
Aku turut bersimpati denganmu,
Namun, jauh disudut hati ini aku tetap mendoakan kejayaanmu..
Setelah beberapa tahun aku di Universiti dan berjaya mendapat pekerjaan,
Aku mendapat berita bahawa salah seorang sahabat yang aku sayangi telah kembali menghadap Ilahi,

Pada 1 mei 2009 jam 1.30 pagi sahabatku ( nurul Huda ) telah meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya. Dan pada 30 mei 2009 itu juga adalah tarikh di mana sahabatku yang meninggal dunia itu akan melangsungkan perkahwinan..namun semua itu kuasa Allah kerana Dia lebih menyayangi sahabatku...marilah kita sama-sama mendoakan dan menyedekahkan al-fatihah buat sahabatku..semoga rohnya di tempatkan di tempat orang-orang yang beriman...Duhai sahabat..
Pada syawal yang datang kembali dengan seribu kegembiraan dan kesedihan,
Aku telah dipertemukan dengan sahabat yang amat aku sayangi dengan izin Allah Taala
Kami berbual panjang dan berkongsi cerita,
Aku amat terkejut apabila mengetahui bahawa dirimu telah memutuskan tali pertunangan yang baru menjejakkan usia hampir setahun,
Aku juga kagum dengan dirimu kerana tabah menghadapi saat kekecewaan di alam pertunangan yang mana di katakan sebagai tempoh seseorang itu untuk mengenali pasangan masing-masing..

Duhai sahabat..
Usahlah kau kecewa dan putus asa,
Kerana aku yakin suatu hari nanti pasti dirimu akan bertemu insan yang mencintai dirimu kerana Allah Taala...yakinlah janji Allah itu wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik..bersabarlah wahai sahabatku di atas ujian yang menimpa dirimu..

" ISLAM DAN HUBUNGAN ANTARABANGSA "


Dalam hubungan antarabangsa Islam mengutamakan perdamaian daripada peperangan. Islam menetapkan peperangan boleh dilakukan sekadar untuk menentang kezaliman dan mempertahankan agama dengan tidak melampaui batas. Dalam hubungan dakwah, islam melarang keras terhadap mereka yang mengajak secara paksaan untuk memeluk agama Islam. Kebebasan menganut agama yang lain diizinkan dalam masyarakat Islam dan di peringkat antarabangsa. Kebebasan ini tidak boleh diganggu gugat kerana Islam menentang sekeras-kerasnya secara saksama dan adil tanpa melampaui batas. Apabila berlakunya peperangan dan semasa dipertengahan peperangan pihak musuh ingin berdamai maka hendaklah dihentikan peperangan dan perlu berdamai dengan mereka.


Islam membenarkan hubungan dagang dengan orang bukan Islam, walaupun dengan rakyat daripada negara yang tidak ada hubungan dengan negara Islam. Hak kemanusiaan dan hubungan Islam dipisahkan dengan seadilnya. Hal ini kerana, permusuhan dengan mana-mana negara tidak akan dikaitkan dengan individu atau rakyat. Mereka dibenarkan datang ke negara Islam dan boleh melakukan kegiatan yang tidak menunjukkan permusuhan dengan umat Islam. Dasar terbuka ini menyebabkan matlamat Islam tersebar luas hingga ke pelusuk dunia.


Al-quran menjadi panduan dalam melayani pelarian atau pendatang yang masuk ke negara Islam kerana melarikan diri daripada kezaliman negerinya. Firman Allah Taala dalam surau at-Taubah: 6 : “ sekiranya seseorang di kalangan musyrikin datang meminta perlindungan kepadamu, maka hendaklah diberi perlindungan kepadanya, dan perdengarkan kepadanya kalam Allah, kemudian sampaikan dia ke tempat yang aman untuknya ”. Negara Islam adalah sebuah negara yang tidak mahukan peperangan dan mewujudkan perdamaian serta menjaga hak bukan Islam yang tinggal di negara Islam." PERGAULAN BEBAS "


Sahabat-sahabat yang dikasihi Allah S.W.T, saya mendoakan agar sahabat-sahabat berada dalam keadaan sihat dibawah payungan ilahi. Syukur kita kehadrat Ilahi kerana kita masih lagi bernafas di bumi Allah ini dalam keadaan yang aman dan harmoni. Apa yang ingin saya kongsikan kepada sahabat-sahabat adalah mengenai isu penuntut IPT Islam sekarang, yang mana kita lihat pada hari ini banyak berlakunya pergaulan bebas, keluar malam berpeleseran dan sebagainya.


Hal ini merupakan gejala yang tidak sihat dan amat membimbangkan apabila mereka menganggap budaya pergaulan bebas itu tidak menyalahi undang-undang.


Kebebasan merupakan sesuatu yang dicari oleh manusia, tetapi yang menakutkan ialah kebebasan yang membuatkan manusia itu terbabas ke lembah yang hina, bebas daripada ikatan agama. Bebas dalam pergaulan amat dibimbangi kerana tiadanya batasan antara lelaki dan perempuan sehingga boleh menyebabkan mereka terjerumus ke lembah maksiat. Berkawan memang boleh untuk belajar, berkenalan dan bersembang tetapi janganlah sampai tidak terkawal akhirnya terjerumus kepada zina.


Berzina atau melakukan hubungan seks sudah menjadi perkara biasa dalam dunia kita hari ini, mereka menganggap ia soal peribadi. Percintaan tanpa batasan dan pergaulan yang bebas ini meyebabkan ramai golongan muda mudi terjebak dengan seks bebas sehingga mereka terlupa akan tujuan mereka datang ke universiti adalah untuk menimba ilmu sebanyak yang boleh sebagai bekalan pada masa akan datang. Pemuda harapan bangsa itulah cogan kata kita, tetapi adakah pemuda dan pemudi hari ini menjadi harapan seperti apa yang kita impikan?


Penuntut IPT sekarang lebih suka kepada pergaulan bebas sehingga ada yang terlibat dengan maksiat yang menyebabkan kaum wanita hamil dan dipihak lelaki mengambil jalan yang mudah dengan menyuruh melakukan pengguguran kerana tidak mahu bertanggungjawab. Keinsafan wanita untuk bertaubat dan melahirkan zuriat tersebut menyebabkan si lelaki terus menghilangkan diri dan memutuskan perhubungan.Hal ini amat mnyedihkan bagi kaum hawa kerana mereka dijadikan bahan eksperimen buat lelaki…akhirnya, ramailah kaum wanita yang melahirkan anak luar nikah tanpa ada ikatan perkahwinan yang suci. Setelah melahirkan, si wanita memberikan anak tersebut kepada keluarga angkat dan meneruskan kehidupan yang baru dan melupakan segala kesengsaraan hidup bergelumang dengan dosa…. Sebagai pengajarannya, janganlah mudah terpengaruh dengan budaya luar dan sebagai wanita hiasilah diri itu dengan akhlak yang mulia dan jagalah kehormatan diri......


CINTA ABADI...

SAJAK AMINAH QUTB KEPADA SUAMINYA

Sekiranya kita Cinta kepada manusia,

Tidak semestinya manusia Cinta kpd Kita,

Tetapi sekiranya kita Cinta kpd Allah,

Nescaya Cinta Allah tiada penghujungnya.


Sekiranya kita cinta kepada manusia,

Kita akan cemburu kpd orang

Yang mencintai orang yang kita Cintai,

Tetapi sekiranya kita Cinta kpd Allah,

Kita akan turut mencintai orang yg

Melabuhkan Cintanya kpd Allah juga,


Ya Allah, andainya dia adalah jodoh,

Yang ditetapkan olehMu kpd ku,

Maka campakkanlah dlm hatiku Cinta kpdnya adalah KeranaMU..

Dan campakkanlah dlm hatinya ,

Cinta kpd ku adalah keranaMu,

Namun andainya dia bukanlah jodoh,

Yang ditetapkan olehMu Kepadaku,

Berikanlah ku kekuatan agar pasrah dalam mengharungi

Ujian yg kau berikan kepadaku..


Ya Allah, jika aku jatuh Cinta,

Cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan

Cintanya padaMu, agar bertambah kekuatanku untuk mencintaiMu..

Ya Muhaimin, jika aku jatuh Cinta,

Jagalah Cintaku padanya agar tidak melebihi Cintaku padaMu..


Ya Rabbana, jika aku jatuh hati,

Jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling padaMu..

Ya Rabbul Izzati, jika aku rindu,

Rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalanMu,

Ya Allah, jika aku rindu,

Jagalah rinduku padanya agar tidak lalai aku merindui syurgaMu,

Ya Allah, jika aku menikmati Cinta kekasihMu,

Janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhirMu..


Ya Allah, jika aku jatuh hati pada kekasihMu,

Janganlah biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepadaMu..

Ya Allah, jika kau halalkan aku merindui kekasihMu,

Jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan aku pada Cinta yang Hakiki dan Rindu Abadi hanya padaMU Ya ALLAH...


" SKOP DAN PERLAKSANAAN SYARIAH ISLAM "


Skop syariah Islam meliputi 3 aspek:

1 ) Hubungan manusia dengan Allah S.W.T dan alam ghaib yang lain

2 ) Hubungan manusia sesama manusia

3 ) Hubungan antara manusia dengan makhluk-makhluk lain di muka bumi seperti haiwan, benda atau tumbuh-tumbuhan.


Dalam aspek perlaksanaan kepada perintah dan larangan Allah Taala terbahagi kepada 3 aspek:


1 ) kewajipan yang menjadi tanggungjawab individu serta harus dilaksanakan di peringkat individu. Contohnya perintah-perintah khusus terhadap individu dalam konteks hubungan secara langsung manusia dengan penciptanya iaitu dalam ibadah-ibadah khusus seperti solat, puasa dan lain-lain.


2 ) Perintah supaya dilaksanakan secara kolektif atau berjamaah yang merupakan tanggungjawab bersama setiap umat Islam. Contohnya, seperti perintah berdakwah yang menjadi tanggungjawab bagi setiap mereka yang beragama Islam untuk menyampaikan dakwah, menyeru kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran, melaksanakan jihad dan tuntutan fardu kifayah yang lain.


3 ) Perintah yang tidak mampu atau tidak boleh dilaksanakan diperingkat individu atau kelompok tetapi ia menjadi tugas serta kewajipan pemerintah. Perintah ini berkaitan dengan perlaksanaan hukuman bagi kesalahan jenayah seperti hudud, qisas dan ta’zir.


Jelaslah di sini pembahagian ini menunjukkan tanggungjawab serta peranan yang harus dimainkan oleh setiap umat Islam sama ada diperingkat individu, masyarakat dan negara. Hal ini menunjukkan kesyumulan agama Islam itu.


CIRI-CIRI PERUNDANGAN ISLAM

Undan-undang Islam merupakan ciptaan Allah S.W.T yang mempunyai ciri-ciri khusus dan berbeza dengan sistem perundangan ciptaan manusia. Antara cirri-ciri perundangan Islam ialah:


1 ) Berorientasikan wahyu

- ia adalah syariat Rabbani kerana sumber utama syariah ialah wahyu Allah yang diturunkan kepada nabi Muhammad dengan 2 pendekatan. Pertama, wahyu dalam bentuk lafaz dan makna iaitu al-Quran, dan kedua wahyu dalam bentuk makna sahaja iaitu al-Sunnah.2 ) Ganjaran bersifat dunia dan akhirat

- ganjaran di akhirat adalah yang utama, manakala di dunia hanyalah untuk menjaga kemaslahatan individu dan masyarakat di dunia. Segala kesalahan manusia dalam kehidupan ini tidak akan terlepas begitu sahaja walaupun telah dikenakan hukuman di dunia sekiranya tidak bertaubat kepada Allah S.W.T.


3 ) Bersifat Universal

- syariat Islam bersifat universal iaitu meliputi semua tempat dan masa yang mana mampu untuk menjamin kemaslahatan dan keperluan manusia sepanjang masa.


4 ) Syumul dan lengkap

- Kesyumulan Islam merangkumi segenap aspek hidup manusia, memenuhi segala kepentingan manusia sama ada dalam bentuk daruriyyat, hajiyyat dan tahsiniyyat. Ia mengatur hubungan manusia dengan Allah dan hubungan manusia sesama manusia.


5 ) Sepadu dan seimbang


- Seluruh ajaran Islam dan sistem-sestemnya ditegakkan di atas dasar sepadu. Setiap bahagian mempunyai perkaitan antara satu sama lain. Oleh itu, umat Islam perlu mengamalkan syariat Islam ini secara menyeluruh dan bukanlah mengambil sebahagian tertentu sahaja.


6 ) Tetap dan anjal

- Ciri ini membawa maksud bahawa segala prinsip dan dasar syariah Islam yang ditentukan Allah taala adalah bersifat tetap dan tidak boleh diubah oleh individu lain.Thursday, October 1, 2009

" POLITIK DAN AMANAH "


Golongan yang banyak terlibat dalam melaksanakan hukum adalah golongan politik yang memerintah negara. Mereka ini bertanggungjawab melaksanakan tugas negara dengan adil dan amanah. Hal ini menunjukkan politik Islam yang sebenar adalah memerintah dengan adil mengikut hukum Allah.


Kita sebagai rakyat diberi pilihan untuk melantik pemimpin yang amanah dan adil serta menjadi tanggungjawab kepada kita untuk menasihati pemimpin yang zalim kerana ia merupakan jihad yang paling afdal. Jelaslah kepada kita, urusan pemerintahan hendaklah diserahkan kepada orang yang benar-benar layak dari segi iman, ilmu dan akhlak yang baik, bukan dipengaruhi oleh hubungan keluarga, harta, ugutan, terlibat dengan rasuah dan sebagainya.


Islam mendahului demokrasi Barat, memberi hak kepada rakyat memilih pemimpin yang layak dan haram patuh kepada pemimpin yang zalim. Allah berfirman dalam surah Hud ayat 113 yang bermaksud: “ jangan sekali-kali cenderung kepada orang-orang yang zalim, nescaya kamu disentuh api neraka. ”


walaupun begitu, kita lihat sekarang dunia politik kita pada hari ini penuh dengan tipu daya, rasuah, penipuan dan sebagainya semata-mata untuk mendapat kemenangan diri sendiri dan bukan untuk kemaslahatan rakyat, akibatnya umat Islam sesama kita bergaduh dan tidak mahu bekerjasama untuk kemajuan umat Islam demi agama bangsa dan negara, hilanglah sikap kepimpinan yang adil dan amanah.


Remove Formatting from selection


" KEINDAHAN BULAN SYAABAN "Rejab sudah meninggalkan kita dengan seribu satu kelebihan. Beruntunglah mereka yang mengambil peluang pada bulan rejab dengan melakukan amal kebajikan. Kini muncul pula bulan syaaban. Bulan rejab adalah bulan kesempatan untuk kita meminta ampun dari segala dosa, bulan syaaban pula adalah kesempatan kita untuk memperbaiki diri dari segala macam cela manakala bulan ramadan adalah bulan untuk mengubat hati dan jiwa.

Keutamaan syaaban:

Allah S.W.T mengangkat darjat orang yang menghidupkan bulan ini dengan amalan ibadat. Allah juga mengurniakan rahmat kepada hambaNya. Rasulullah bersabda yang bermaksud: “ allah mengangkat amalan-amalan semua hambaNya pada bulan ini.”

Orang yang membesarkan bulan ini dengan beribadat, akan terpelihara dari maksiat. Taubatnya diterima. Rasulullah bersabda yang bermaksud: barang siapa yang membesarkan syaaban dan bertakwa kepada Allah S.W.T serta taat dan juga menahan diri daripada maksiat, allah akan mengampuni dosa-dosanya dan menyelamatkannya daripada segala bencana yang berlaku pada tahun itu, juga daripada sakit-sakit.”

AMALAN PADA BULAN SYAABAN

1 ) memperbanyakkan puasa sunat iaitu pada hari isnin dan khamis
2 ) perbanyakkan doa, zikir, dan berselawat ke atas nabi
3 ) memohon taubat

MALAM NISFU SYAABAN

Malam 15 syaaban, pada malam tersebut umat Islam digalakkan untuk memanfaatkan malam tersebut kerana penuh dengan rahmat dan doa sangat mustajab. Hari nisfu syaaban merupakan hari pertukaran buku catatan amalan kita selama setahun akan di angkat ke langit dan digantikan dengan buku catatan yang baru.

Selepas berakhirnya bulan syaaban maka tiba pula bulan ramadan untuk umat Islam melakukan amal ibadah dan merebut pula malam lailatul Qadar. kita sebagai umat Islam perlulah mengejar 3 bulan tersebut untuk meningkatkan segala amalan kita kepada Allah S.W.T...